Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIBANJSKI SNJEGOVI

Prije manje od 20 godina krajem svibnja u ovom dijelu Hrvatske palo je 40 cm snijega, rekordna je bila 1957.

Begovo Razdolje: Najviše naseljeno mjesto Hrvatske okovano snijegom
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
23.04.2024.
u 11:39

Svibanjski snježni rekord za Gospić iznosio je 24 centimetra 1960. godine. U Karlovcu je 3. svibnja 1985. godine izmjereno 4 cm snijega

Mnoge je iznenadio hladni val koji je pogodio Hrvatsku, a pogotovo snijeg koji je noćas padao u gorskoj Hrvatskoj te je najavljen i za danas te sutra. Hrvatska se početkom travnja pržila na ljetnih 30 stupnjeva, a onda su temperature drastično pale. 

Međutim, nije to prvi put da usred proljeća pada snijeg. Prema Večernjakovoj arhivi, prije 19 godina, odnosno 9. lipnja 2005. godine, dio Hrvatske je zabijelio snijeg. Na Zavižanu su tada izmjerena minus 2 Celzijeva stupnja, a udari bure, na mostu, na Pagu, bili su 100 kilometara na sat. U noći, s osmog na deveti lipnja, napadalo je čak 15 centimetara snijega, koji je prekrio Biokovo.

Zime je često bilo i u svibnju. Ekstremni  zimski udar u našim se  krajevima dogodio početkom svibnja 1957. godine. Najviše snijega je, od 5 do 8. svibnja 1957. godine palo u Gorskom kotaru, od 50 do 80 cm, pisao je Crometeo. Snijega je bilo i u nizinama, pa je padao i u Zagrebu. Nakon snijega uslijedio je jaki mraz koji je počinio veliku štetu. Temperatura se u Ravnoj Gori spustila na -11 °C Mraza je bilo mjestimice i na sjevernom i srednjem Jadranu. 

VEZANI ČLANCI: 

Iz tog razdoblja, po podacima DHMZ-a, potječe i nekoliko rekorda za minimalnu svibanjsku temperaturu. U Šibeniku je 6. svibnja 1957. izmjereno 2.3 °C, a u Zagrebu (Maksimir)  -1.8 °C.  U Senju je 7. svibnja 1957. godine izmjereno 3.4°C. 8. svibnja 1957. u Gospiću je izmjereno za svibanj rekordno niskih -7.0°C, a dan kasnije u Kninu se temperatura spustila na -0.4°C.

Svibanjski snježni rekord za Gospić iznosio je 24 centimetra 1960. godine. U Karlovcu je 3. svibnja 1985. godine izmjereno 4 cm snijega. Od 15.-18. svibnja 1991. snježna oluja zahvatila je Gorski kotar i Liku, a u  Gospiću je izmjereno 10 cm snijega. 30. svibnja 2006. je u Gorskom kotaru padao gusti snijeg te ga je palo i do 40 cm (Begovo Razdolje).

Tijekom svibnja vremenske su prilike često nestabilne, a lokalni grmljavinski pljuskovi, nerijetko s tučom gotovo su svakodnevna pojava. U mnogim su mjestima, i na kopnu i na obali, pljuskovi često bili intenzivni uz velike količine kiše u kratkom vremenu. Na nekoliko lokacija je tijekom svibnja u samo par sati palo i više od polovice prosječne mjesečne količine oborine (Sisak, Šibenik, Knin…). Na Jadranu su u par navrata zabilježene i pijavice.

GALERIJA Veljača 2012. godine: Split je bio prekriven snijegom kao na skijalištu

Begovo Razdolje: Najviše naseljeno mjesto Hrvatske okovano snijegom
1/47

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije